Ratades i Sverige – nu är han Djurgårdens förstecenter: ”Har funnits år då jag knappt kunnat få jobb”

I Andreas Engqvists och Jacob Josefons frånvaro är han nu Djurgårdens förstacenter. Men för bara några år sedan såg karriären helt annorlunda ut för Sebastian Strandberg, som hade svårt att ens hitta en ny klubb.
– Jag har fått gå hemma och väntat hela somrarna och sen behövt hoppa på något som jag kanske inte varit så sugen på från början, säger han till hockeysverige.se.

Sebastian Strandberg hittade för några år sedan inget anbud som var speciellt intressant i Sverige och drog till USA för spel i AHL:s ”farmarliga” ECHL. Efter ett år där hade forwarden svårt att hitta en ny klubb i Sverige.
– Det var kanske inte världens lättaste att hitta jobb när man kom hem, men så är det. Det var verkligen ett äventyr och det är ingenting som jag ångrar, berättade han i en intervju med hockeysverige.se för ett år sedan.

Det var alltså så sent som 2016 han kom hem från USA. Sebastian Strandberg tvingades ta en omväg via Danmark och spel i Pantern i HockeyAllsvenskan, innan han i våras fick en SHL-chans av Djurgården. Nu är han lagets förstecenter. Det går att säga att det gått både snabbt och långsamt för den 26-årige centern.
– Egentligen har det, ända sedan jag fick lämna HV, funnits en målbild att få spela i SHL igen. Jag tog mig till ECHL och Danmark och har hela tiden haft det målet, även fast jag spelat i sämre ligor. Har man ett mål är det lättare att träna hårt. Då är det lättare att ta till vara på alla dagar och inte fuska bara för att du spelar i en sämre liga. Jag har hela tiden haft ett mål att spela i SHL igen, säger han till hockeysverige.se.

Fanns det någon gång en tanke på att lägga ner elitsatsningen, när det gick som tyngst?
– Faktiskt inte. Eftersom jag trots allt hade spelat i SHL (i HV71) redan tidigare så kände jag att jag kunde spela på den nivån. Jag behövde bara bevisa att jag kunde ta mig dit igen. Jag visste att jag hade spelet i mig – jag behövde bara få visa det. Det är det som drivit mig hela tiden.
– Däremot har det varit tungt i perioder. Det har som sagt funnits år då jag knappt kunnat få jobb. Jag har fått gå hemma och väntat hela somrarna och sen behövt hoppa på något som jag kanske inte varit så sugen på från början. Men när jag varit i de här lite sämre ligorna har det verkligen drivit mig. I Danmark var mitt mål att få göra det så bra så att jag skulle få kontrakt i HockeyAllsvenskan, och sen ville jag kunna ta nästa steg därifrån. Men jag måste säga att det nog gått lite fortare än jag själv tänkte att det skulle göra.

”VÄXT MED FÖRTROENDET”

Efter att ha anslutit till Djurgården, från Pantern, i slutet av förra säsongen har Strandberg blivit en publikfavorit på Hovet. I takt med ett bra spel har hans roll också blivit större.
– Det gick bra i HockeyAllsvenskan hela förra säsongen. Jag spelade mycket och tycker själv jag gjorde det bra. Det fanns lite snack från några klubbar kring transfer deadline och när Djurgården dök upp kände jag själv att det var den bästa lösningen för mig, både socialt och med Djurgården som förening. Jag vet vilken typ av spel de står för och vilken träningskultur som finns där.
– Samtidigt var det ett lag på uppgång och Jocke (Eriksson, sportchef) var tydlig med att det fanns chans till förlängning om jag gjorde det bra. Och det är kul att det blev så också.

Hur går det att förklara det lyft du fått den här säsongen?
– Jag har fått ett förtroende från start och tycker jag har gjort det hyfsat i alla fall. Jag tycker också jag har växt med förtroendet, säger smålänningen och tillägger:
– Sen råkar våra två toppcentrar vara skadade, och det är förstås inget man vill. Så är läget just nu, bara. Jag ska försöka göra den här rollen så bra som möjligt för det är ändå en roll man vill ha. Det är ingen som skulle tacka nej till att få spela i den roll jag har fått.

ERSATTE JOSEFSON

Det har blivit tio poäng under säsongen, och i takt med att de tänkta stjärnorna blivit skadade, en efter en, har Strandbergs förtroende ökat. I förlustmatchen mot Brynäs var det han som klev in i förstakedjan med succéspelarna Jakob Lilja och Daniel Brodin.
– Det funkade okej tycker jag. Det är alltid svårt att spela när man inte har lirat så mycket ihop. Men dom två har ju funkat hela säsongen och jag tycker vi skapade en del farliga lägen och hade bud på några mål i både fem och fem och i PP. Det var godkänt för att vara första matchen, men vi är inte nöjda när vi inte gör mål.

Jacob Josefson.

Men det är inte helt enkelt att ersätta Jacob Josefson.
– Haha, nej. Det är ganska stora skor att fylla. Som jag sa innan matchen, ”Josef” är den mest kompletta spelaren i ligan. Han är bra på allting. Det är någon jag ser upp till som spelare och som person i vardagen, så det handlar bara om att suga in så mycket som möjligt.
– Nu fick jag chansen att spela på hans plats men det är ingen idé att försöka vara honom. Jag försöker spela mitt eget spel, och anpassa mig till ”Brodda” och Lilja som hade lite strategier sedan innan. Men de har varit duktiga på att hjälpa mig in på deras spår, de snackade mycket både innan och under matchen och det underlätta. Det fanns liksom ingen ”pride” från deras sida att var på ett annat sätt för att jag spelade och inte Josefson. Det är två fantastiskt skickliga spelare. Det är liksom inte bara ”Josef” som dragit kedjan.

”HAN ÄR INGEN DIVA ELLER SUPERSTJÄRNA”

Går det att dra några konkreta lärdomar av att ha Jacob Josefson i laget?
– Jag vet inte om det går att säga något konkret så. Det är mer…sättet han är på. Han har spelat i NHL i, vad är det…åtta säsonger? Hans närvaro kommer med en pondus. Han är den som är mest seriös i laget utanför isen också. Han fuskar inte med någonting utan det är seriositet till hundra procent. Det är liksom inte bara hockeybiten man imponeras av, utan det är en jäkligt bra kille som man trivs tillsammans med. Han är ingen diva eller superstjärna på det sättet utan är jävligt jordnära.
– Däremot är det klart man försöker studera honom på isen också. Han är otroligt skicklig både i försvar och i anfall, både med och utan puck. Han kan göra allting och är inte speciellt dålig på något. Som jag sa, en komplett spelare. Det är så man vill spela om man är center. Så, för mig är det bara att kika på honom.

Trots de många skadorna är Djurgården ett topplag, en enda poäng från serieledning. Enligt Sebastian Strandberg har laget allt som behövs för att vinna SM-guld.
– Vi har ett otroligt bra lag. Vi har bredden, vi har toppen. Ja, vi har allting egentligen även om det kanske varit lite för mycket produktion från en och samma lina. Men det finns mycket att ta av från många andra, vilket är positivt. Vi har gjort det bra hittills men vi har liksom inte överpresterat, utan det finns snarare mer att hämta.

Drömmen är given.
– Ja, vi har ju samma slutmål som många andra. Och det känns verkligen som att vi har det i oss den här säsongen.

The post Ratades i Sverige – nu är han Djurgårdens förstecenter: ”Har funnits år då jag knappt kunnat få jobb” appeared first on Hockeysverige.
Bild och nyhetskälla: Ratades i Sverige – nu är han Djurgårdens förstecenter: ”Har funnits år då jag knappt kunnat få jobb”
Skrivet av Hockeysverige.se