SKELLEFTEÅ: Nordamerikansk satsning som kan bli skillnaden mellan flipp och flopp

Kontinuitet har varit ett ledord för Skellefteå efter vårens kvartsfinalsorti. Men det är tre av de nya ansiktena som kan komma att göra störst skillnad. Om de nordamerikanska värvningarna kan räta ut lagets frågetecken på backsidan ser chanserna till ett SM-guld riktigt goda ut. Om inte kan det bli en jobbigare säsong än väntat.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonathan Pudas, b, Brynäs, Mike Kostka, b, Stockton, Morgan Ellis, b, St. Louis, Matt Anderson, fw, Djurgården.
Förluster: Fredrik Lindgren, b, Leksand, Kyle Cumiskey, b, klubblös, Sebastian Aho, b, NY Islanders, Niclas Burström, b, Vitiaz Podolsk, Sam Marklund, fw, Modo, Jimmie Ericsson, fw, klubblös, Andrew Calof, fw, Växjö.


Joakim Lindström. Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

POÄNGKUNGEN
Joakim Lindström
SHL:s bästa spelare? Ja, jag skulle vilja hävda att Joakim Lindström inte har några övermän när han är på bästa spelhumör. Att han har lyckats undvika allvarliga skador i vuxen ålder gör att förutsättningarna för att fortsätta hålla högsta SHL-klass ett par säsonger till. En av favoriterna till att ta hem poängligan – som vanligt.

MÅLVAKTSETTAN
Joni Ortio
Kom in alldeles inför förra säsongen och gav Skellefteå nödvändig stabilitet på målvaktsposten. Nu har han en SHL-säsong i bagaget och kastas inte in i främmande territorium från start. Det bådar för att han kan ta ytterligare ett steg i sin utveckling.

BACKESSET
Emil Djuse
Efter ett par säsonger som varit upp och ned för den unge jämten fann han en bättre och jämnare nivå med Skellefteå i fjol. Med tanke på vilka backar klubben har tappat inför den här säsongen finns det goda möjligheter för 23-åringen att ta ett ännu större ansvar på blålinjen och bli en ännu viktigare back. Offensivt sett tror jag inte vi har varit i närheten av att se vad han är kapabel till på den här nivån.

PROFILEN
Pontus Petterström
Trotjänaren var en ganska självklar kandidat till lagkaptensrollen när det stod klart att Jimmie Ericsson inte skulle återvända till laget. Vid 35 års ålder kommer Petterström inte att sätta eld på statistikbladet, men är viktig i sin roll som kulturbärare att föra den gamla vinnarkulturen vidare till den nya generationen spelare. Är extremt vältränad och villig att offra sig skoningslöst i boxplay och andra defensiva spelformer för att hjälpa laget på traven.

FRÅGETECKNET
Morgan Ellis
Hur bra är egentligen Skellefteås defensiv? Svaret på den frågan kommer till mångt och mycket avgöras i hur lagets importer Morgan Ellis, Mike Kostka och Mark Katic presterar. Alla tre är osäkra kort i svensk ishockey och med tanke på hur bra spelare de ska bidra till ersätta kommer det att krävas en hel del av alla tre. Ellis har två produktiva AHL-säsonger bakom sig och är i rätt ålder för att spela sin bästa hockey. Hans öde i SHL kommer att få stor inverkan på Skellefteå.

GENOMBROTTSMANNEN
Tim Söderlund
Det finns en hel del i Tim Söderlunds spel som för tankarna till Viktor Arvidsson. Här finns rivigheten, envisheten och självförtroendet som även utmärkte Arvidsson i tidig ålder. Inte minst har han attityden som utsöndrar att ”även om jag är mindre än du kommer jag besegra dig, din jäkel”. Nu säger jag inte att Söderlund kommer att bli en 30-målsskytt i NHL, men det finns mycket att gilla med hans spel. Jag hoppas och tror att han med en bra sommarträning och lite mer förtroende ska kunna bli en glad överraskning i SHL. Och att han blir samma typ av rivjärn för Juniorkronorna som Viktor Arvidsson var under JVM 2013.

COACHEN
Bert Robertsson/Stefan Klockare
Fredrik Öberg fick sparken och nu satsar Skellefteå fullt ut på firma Robertsson/Klockare som har varit klubben trogen i vad som förefaller vara en evighet. Klubben finner en trygghet i det här strävsamma paret, som kompletterar varandra på ett bra sätt personlighetsmässigt sett. Hetlevrade Robertsson är inspiratören som trivs med att stå på barrikaden för sin klubb medan den mer lågmälde Klockare har en eftertänksam och analytisk approach till sin roll.

PROGNOSEN
Jag trodde i min enfald att en kvartsfinalsorti inte skulle vara hela världen efter sex raka SM-finaler. Men Skellefteå AIK sände ganska tydligt motsatta signaler när man kort efter förlusten mot Frölunda valde att ge tränaren Fredrik Öberg sparken. Nu blir förändringen inte så omfattande som man kanske skulle kunna föreställa sig. Snarare går Skellefteå tillbaka till något mer bekant och tryggt då Bert Robertsson och Stefan Klockare får ta över rodret helt och hållet. Det går att argumentera för att det är en feg lösning, men lika mycket att det är rätt att satsa på två profiler som har varit med om hela resan till toppen och har rutinen att coacha stora matcher. Skellefteå har bortsett från de tunga tappen på backsidan och Jimmie Ericssons avsked haft bra kontinuitet även på spelarsidan. Joni Ortios kontraktsförlängning var väldigt viktig samtidigt som laget offensivt sett kan stoltsera med ligans bästa topp sex-uppställning bland sina forwards efter att ha kompletterat en redan stark besättning med pålitlige skarprättaren Matt Anderson.

Det är bland backarna de stora frågetecknen finns. Förlusterna av Sebastian Aho och Niclas Burström försvagar Skellefteå rejält och satsningen på den nordamerikanska trion Mike Kostka, Morgan Ellis och fjolårets sena värvning Mark Katic känns vansklig. Jag tror att de måste lyckas bra i sin anpassning till svensk hockey alla tre för att Skellefteås försvar ska hålla ihop. Katic är den enda som har erfarenhet av europeisk ishockey sedan tidigare och det gör grisen-i-säcken-känslan ännu större, även om både Ellis och Kostka har goda meriter från i första hand AHL. Osäkerheten kring försvaret till trots känns Skellefteå som ett topplag på förhand. Topp fem i grundserien med en högst rimlig chans att nå en ny SM-final är förväntningarna på förhand.


Tim Söderlund. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg 

SKELLEFTEÅ AIK:s TRUPP 2017/18 

MÅLVAKTER
30) Gustaf Lindvall
31) Joni Ortio

BACKAR
2) Anton Danielsson
5) Anton Öhman
6) Filip Berglund
23) Mark Katic
28) Johan Alm
44) Morgan Ellis
55) Mike Kostka
57) Emil Djuse
64) Jonathan Pudas

FORWARDS
4) Bud Holloway
9) Tim Söderlund
10) Joakim Lindström ”A”
11) Henrik Hetta
12) Adam Pettersson
16) Linus Lindström
17) Pär Lindholm ”A”
18) Pontus Petterström ”C”
24) Andreas Wingerli
29) Matt Anderson
22) Sebastian Ohlsson
45) Oscar Möller
74) Simon Krekula
92) Jesper Olofsson

Tränare: Bert Robertsson/Stefan Klockare

UFFES SHL-RANKING

1) Frölunda: Guldregissörens återkomst
2)
3) Skellefteå
4) Brynäs: En utmanare – om temperamentsskiftet slår väl ut
5) Linköping: En tränare med mycket att bevisa
6) HV71: Framgångens pris ger mästarna lång startsträcka

7) Malmö: Utmanare i periferin med potentiell poängkung bland nyförvärven

8) Färjestad: Nödvändig växtvärk på vägen tillbaka till toppen
9) Luleå: En lång väg tillbaka efter den misslyckade storsatsningen
10) Djurgården: En spännande spelidé – tunt lagbygge

11) Rögle: Måste sluta vara Sveriges trasigaste lag
12)

13) Karlskrona: En kamp för att finna balans – och undvika kval
14) Mora: Nederlagstippade – men tränaren har uträttat stordåd tidigare

The post SKELLEFTEÅ: Nordamerikansk satsning som kan bli skillnaden mellan flipp och flopp appeared first on Hockeysverige.
Bild och nyhetskälla: SKELLEFTEÅ: Nordamerikansk satsning som kan bli skillnaden mellan flipp och flopp
Skrivet av Hockeysverige.se