Systrarna som ger AIK framtidstro: ”Brukar tänka ‘twinpower'”

Agnes och Ethel Wilhelmsson.
Lägg namnen på minnet.
I AIK:s SDHL-lag finns en tvillingduo som ser spännande ut inför framtiden.

– Nu har vi inte spelat tillsammans den här säsongen, men det händer ibland och då brukar vi tänka ”twin power”, skrattar Agnes Wilhelmsson i en intervju med hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
AIK har två mycket spännande spelare i sitt lag och som har stora förutsättningar att få sina genombrott den här säsongen. Det handlar om 17-åriga tvillingarna Agnes och Ethel Wilhelmsson. De båda började sin hockeykarriär på Lidingö, men kom via spel i SDE Hockeys A-lag som 13-åringar till AIK inför säsongen 2014/15. Nu har de alltså gått in på sin tredje säsong i klubben.
– Vi började spela hockey eftersom vår brorsa (Edvin Wilhelmsson) spelade. Vi brukade titta på hans träningar och tyckte det såg kul ut. Sedan fortsatte vi eftersom vi tyckte hockeyn var roligare än fotbollen, säger Agnes Wilhelmsson när hockeysverige.se träffar tvillingarna utanför Ritorps slitna ishall innan AIK:s eftermiddagsträning.
– Vi spelade med killarna i Lidingö. Sedan var det så att SDE behövde några spelare till en cup. Då var vi med i den cupen och tyckte det var bra så vi fortsatte spela där med killar, säger Ethel Wilhelmsson och fortsätter:
– Vi tog också en sväng till Täby, men efter det började vi spela med SDE:s damer i Allettan, alltså säsongen dom gick upp till Riksserien. Då var vi bara 13 år och jag tror inte att vi fattade hur stort det egentligen var. Alla var jätteglada när vi vann mot Segeltorp, men vi tyckte det var en vinst som vilken annan som helst (skratt). Nu har vi ändå förstått hur stort det var.

Sedan ni debuterade i Riksserien med SDE Hockey i Riksserien 2014/15, hur har ni upplevt att damhockeyn har växt i Sverige?
Ethel:
– Jag har inte reflekterat så mycket över det, men det känns som att damhockeyn blir större och tar mer plats. Bland annat spelade Djurgården och Linköping direktsänt på SVT nyligen. Det har inte hänt förut på en vanlig match.
– Nu finns det också många fler ungdomslag för flickor, vilket inte riktigt fanns då vi var små och spelade. Då var det att spela med killar eller inte spela alls som gällde. Här i AIK har vi damjuniorerna och där är det lite blandade åldrar. Sedan är det många från damjuniorerna som får vara med och träna med A-laget. Men det är även tvärtom, att dom yngre i damlaget får komma ner och spela matcher, träna och utvecklas mer som individ i juniorlaget.

Hade ni några förebilder bland kvinnliga ishockeyspelare under er uppväxt?
Ethel:
– Jag visste egentligen inte riktigt vilka damspelare som spelade, men vi var på Maria Rooths hockeyskola. Det var första gången vi spelade med tjejer så hon blev lite av en förebild.
Agnes:
– Vi har väldigt mycket duktiga hockeyspelare i vårt lag. Jag ser upp till våra spelare som är äldre, mer rutinerade och har spelat x antal år i serien. Det finns alltid spelare i laget att försöka lära sig saker ifrån.


Ethel Wilhelmsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HON BEHÖVER NÅGON SOM PASSAR PÅ HENNE”

Ethel och Agnes Wilhelmsson är tvåäggstvillingar. De är överens om att de inte skulle kommit så långt inom hockeyn om dom inte hade haft varandra.
– Jag tror det handlar om att vi har gjort all träning tillsammans. Nu på senare tid har det betytt mycket för mig på sommarfysen. Hade jag inte haft Agnes vet jag inte hur det hade gått.
– Hon behöver någon som passar på henne, skrattar Agnes

Och på isen, har ni en speciell kemi mellan er där?
Agnes:
– Nu har vi inte spelat tillsammans den här säsongen, men det händer ibland och då brukar vi tänka ”twin power” haha…
Ethel:
– Vi spelade några matcher tillsammans förra säsongen. Annars har det varit att vi har fått flytta runt i olika kedjor. En sak som jag tycker är skönt är vid tekningar, då vet jag att Agnes kommer ta pucken åt mig. Det spelar ingen roll om jag passar, vinner bak den eller förlorar hon tar pucken ändå. Det är en bra egenskap.

Upplever ni er lika i spelstilen?
Agnes:
– Ethel gjordes om till center förra säsongen och jag tycker att hon passar väldigt bra i den rollen. Jag är mer en forward…
Ethel:
– Jag är med tänkaren medan du mer bara kör, haha…


Agnes Wilhelmson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VI SA VERKLIGEN INTE ETT ORD”

Tvillingsystrarna kom fram som stora talanger i SDE Hockey och var alltså redan som 13-åringar med om att avancera till Riksserien. Efter bara en säsong i högsta serien valde dom båda att flytta till AIK.
– Vi kände att vi ville komma vidare. SDE var bra, men det kändes som att det var mer konkurrens här i AIK. Det fanns många rutinerade spelare som vi kunde ta lärdom av, säger Ethel och fortsätter:
– Tiden i SDE var jättebra och jag hade aldrig spelat här i AIK idag om jag inte spelat i SDE eftersom det var min första blick in i damhockeyvärlden. SDE lade grunden för oss inom damhockey. Det var en bra konkurrens även där, men det är på ett annat sätt här i AIK.

Nu har tjejerna spelat två säsonger i AIK och det märks att båda två trivs med tillvaron där.
Agnes:
– Det har varit mycket hårt slit och samtidigt väldigt, väldigt roligt. Man har verkligen lärt sig supermycket.
Ethel:
– Jag kommer ihåg för tre år sedan, vi sa verkligen inte ett ord. Sedan vi kom hit tycker jag att vi har utvecklats både som personer och spelare men vi har även blivit mer en del av ett lag.

”JAG VAR GANSKA BESVIKEN JUST DÅ”

Både Agnes och Ethel spelade i juniorlandslaget förra säsongen, men det vara bra Ethel som kom med till VM.
– Det var en stor upplevelse och givetvis jätteroligt. Sedan var det tråkigt att vi inte kom längre (kvartsfinal), men jag ska försöka komma med till JVM den här säsongen också. Det var mycket sjukdomar under turneringen så jag tror inte att vi var fullt lag i någon match. Då blir det hack i allting eftersom Ylva (Lindberg) och Madde (Östling) tagit ut olika formationer. Jag tycker ändå att vi jobbade på bra med tanke på omständigheterna.
– Sedan gillar jag Ylva som tränare. Ylva är bra på att få med alla på tåget samtidigt som hon och Madde är tydliga med hur dom tycker laget ska fungera.

Agnes, du kom inte med till JVM…
– Nej, det gjorde jag inte. Jag tror inte att jag riktigt visade framfötterna innan JVM och passade inte riktigt in i laget det året. Nu hoppas jag att få vara med och visa vad jag går för i år. Jag var med i juniorlandslaget förra säsongen då vi var i Ryssland.

Var det en besvikelse att du inte kom med?
– Ja, jag blev ganska besviken just då. Nu ser jag mest framåt. Det finns fler chanser och under JVM fick jag tid hemma för att träna extra hårt och utvecklas. Att jag inte kom med och varför är något som jag tar lärdom av istället.

AIK har inlett SDHL med två förluster med 2–1, först mot Brynäs och sedan Leksand. På lördag ska man försöka bryta den negativa trenden då tvillingarna Wilhelmssons gamla klubb SDE står för motståndet i Tigerbalsamhallen i Stocksund.

The post Systrarna som ger AIK framtidstro: ”Brukar tänka ‘twinpower’” appeared first on Hockeysverige.
Bild och nyhetskälla: Systrarna som ger AIK framtidstro: ”Brukar tänka ‘twinpower’”
Skrivet av Hockeysverige.se